Eroja verrattuna siihen, että tavalliseen kahviin: Vaikka "tavallista" kahvia voidaan kasvattaa, jalostaa ja paahdettu keskittyen määrä, alhainen hinta ja johdonmukaisuus makuun, kun taas erikoiskahvi keskittyy ainutlaatuisiin makuprofiileihin, korkeaan laatuun ja kestävään tuotantoon. Jokainen vaihe erikoiskahvin tuotannossa on harkittu ja optimoitu luonnollisten makujen korostamiseksi ja aromit. Tähän voi kuulua muun muassa lajikkeen valinta, kasvuolosuhteet, sadonkorjuumenetelmät, jalostusmenetelmät ja paahtoprofiilit.
Erikoiskahvi Association (SCA) ja pisteytysasteikko: The Speciality Coffee Association Speciality Coffee Association (SCA) on kansainvälinen järjestö, joka pyrkii nostamaan erikoiskahvien tasoa koulutuksen avulla, tutkimukseen ja perustamalla Tärkeä osa SCA:n toiminta-ajatusta on työ on 100 pisteen pisteasteikko, jota käytetään arviointia ja luokittelua kahvipapujen laatua. Kahvi, joka saa vähintään 80 pistettä asteikolla katsotaan olevan erikoiskahviksi. Asteikolla painotetaan erilaisia kahvin laatuun liittyviä näkökohtia, kuten aromi, maku, jälkimaku, happamuus. runko ja tasapaino sekä mahdolliset papujen mahdolliset virheet.
Erikoiskahvi edustaa pyrkimystä huippuosaamiseen ja syvää arvostusta rikkaita ja kahvipapujen monipuolisia makuja. kun niitä kohdellaan kunnioittavasti ja tietämystä jokaisessa vaiheessa matkan varrella pavusta kuppiin.